Cabutan Bertuah..Please Click Here

MOH TAMBAH DUIT...KLIK & FOLLOW JER

Sini pun Boleh dapat hadiah misteri

Tuesday, November 9, 2010

KEK PISANG LEMBAB (VERY MOIST BANANA CAKE

Jeng...jeng akhirnya siap gak kek pisang aku...nmpak xmolek sgt kan .biasalah brub 1st time buat.kek pisang ni khas utk kawan ofis aku si Pella Fadzilah dan Fuziah Dahari. .kek ini lak aku copy dr blog abg Rozzan..Thanks dan minx izin paste yer dlm blog sy.Kek ini terhasil apabila aku nmpak ada pisang yg di lenyek oleh mak mertua aku dlm peti ais.drpd terbuang n berlakunyer pembaziran jd aku buatla kek pisang n bw kat ofis.Wlupun aku rasa rupanyer xsemolek org yg pandai buat tp alhamdulillah tetap boleh dimakan.jgn pandang rupa tau.pandang dalaman...hahhahhahha.


ni la adunan yg pertama aku dpat.ada lg satu aku mls nk amik gmbr sebab my hubby dah perli.hihiihhiih


Tara..nilah hasilnya kek pisang pertama aku buat.wlupun xmolek tp aku suka sebab dah berjaya buat.coklat tu saje je aku buat...mesti xpenah tgkkan kek pisang bercoklat...hahhahaha.kne giatkan usaha lagi utk buat yg akan dt.kat bawah ni aku sertakan resipi dr blog Abg Rozzan yg aku paste dan aku edit ikut cara aku sendiri.nk resipi asal leh g ke blog abg tu ek.

Bahan-Bahan :

250 g mentega
2 cawan gula
3 biji telur
1/2 sudu teh garam halus
1 sudu teh vanilla
4 sudu besar susu cair (sejat)
3 cawan pisang yg dilecek
2 cawan tepung (diayak)
1 sudu teh bic of soda
1 sudu teh baking powder
Kacang walnut, macadamia,pecan (optional) - aku xletak pun


Cara :
1. Pukul mentega bersama gula hingga kembang.
2. Masukkan telur sebiji sebiji sambil terus pukul. Kemudian masukkan, vanilli, susu dan garam. Kacau rata.
3. Selepas tu, masukkan pisang lecek tadi dan gaul.
4. Akhir sekali, masukkan tepung lalu digaul hingga sebati.
5. Bakar di dalam ketuhar yg telah dipanaskan pd suhu 180 C utk selama 45-50 minit atau sehingga masak.

utk toppingnyer lak aku masak coklat+susu+minyak.pastu tabur choclote rice...


2 comments:

  1. sedapnye....raya hj buatla lg..kami dtg umah ye...

    ReplyDelete
  2. hahhahahha...mai la umah.....kat kg jd pemalas

    ReplyDelete

Tengok sini juga

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...